onsdag 30 december 2009

GOTT NYTT ÅR

I morgon är det nyårsafton, vi går in i det nya året, 2010. Året som gått har inneburit olika saker för oss. För en del blir ingenting någonsin sig likt, året kan ha varit fyllt med smärta och sorg. För andra har det inneburit positiva och roliga händelser. Eller så har ingenting speciellt hänt, allt är som vanligt. Men förhoppningsvis så finns det i allas liv någon ljuspunkt. Om inte annat så får vi hjälpa varandra att uppleva ljuset.

För några år sedan var jag med om en händelse som etsat sig fast. Som jourkvinna i Alla kvinnors hus i Karlstad mötte jag en eftermiddag, tillsammans med en kollega, två kvinnor och deras barn. Vi satt i det skyddade boendets kök och drack kaffe och åt Singoallakex (två kex med sylt i mitten). Den ena kvinnans lilla barn mådde inte bra, hon åt dåligt, sov dåligt, barnet skrek inte men gnällde och klängde på mamman. Inte heller mamman mådde bra, hon hade ont efter den senaste misshandeln hon utsatts för. Singoallakexen tyckte barnet dock om. För en stund var hon ganska nöjd. Till sist så var ansiktet och händerna fulla med kaksmulor och sylt och hon började gnälla igen. Den andra kvinnans barn var också otåligt. Det var en jobbig stämning. Men då reste sig den ena kvinnan upp, ställde sig mitt på köksgolvet och så började hon sjunga och dansa. Det var en sång som handlade om hur man skalar en melon.

Flickan som börjat gnälla igen sträckte på sig och log så att två små tänder syntes i nederkäken, och så började hon klappa händer i takt med sången. Kaksmulorna flög över köksbordet. Även mamman log och klappade i takt med sången. Det andra barnet skrattade och klappade takten genom att slå med händerna på sina knän.

För ungefär 3-4 minuter så var sorg och oro borta. I 3-4 minuter fick de vila sig från det jobbiga. Allt tack vare mamman som delade med sig av sin sång och dans.

Att få vila från smärtan, om så bara några minuter, kan vara avgörande för att man faktiskt orkar gå vidare. Efter kaffestunden var det påtagligt att humöret och stämningen var mer positiv.

Inför det nya året, låt oss vara ett hjärta och ljus för någon!

Besök gärna nyårsbönen i Hammarö kyrka på nyårsafton kl. 17.00. På nyårsdagen är det ekumenisk gudstjänst i Skoghalls kyrka kl. 18.00. Alla välkomnas hjärtligt!

Gott nytt år!

Annika Eriksdotter

Läs mer om Alla kvinnors hus verksamhet på: www.karlstadskvinnojour.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar