söndag 11 oktober 2015

Kulturarv i Hammarö kyrka

Oj så litet fönster!

Titta där är det några som ristat in sina namn i väggarna, 1633...

Nu ser jag målningarna mycket bättre.


Här skapas teckningar från elevernas vardag.

Här befinner vi oss i Kyrkogårdsförvaltningens snickeri som för dagen är Mäster Amunds Ateljé.
I förra veckan startade projektet Kulturarv i Hammarö kyrka. Projektet riktar sig till samtliga åk. 3 elever i Hammarö kommun, genom kulturgarantin får alla åk. 3 klasser möjlighet att delta, vilket vi i församlingen tycker är väldigt roligt. Klasserna kommer till Hammarö kyrka och får uppleva kyrkorummet och dess äldsta delar från 1300-talet. 
Eleverna får studera hur kyrkan är byggd, varför är fönstret i den ursprungliga sakristian så litet tex.? Vi studerar också målningarna i sakristian. Varför målade man berättelser på väggar och tak och hur målade man? 
Medeltidens målningar i arkadbågar är ju föregångare till vår tids tecknade serier.
Efter att vi har studerat sakristians målningar får eleverna själva teckna en bild från deras egen vardag inspirerade av de medeltida målningarnas uttrycksform.
Efter en kort stunds skissande går vi över till kyrkogårdsförvaltningens snickeri, som för dagen är en ateljé i Mäster Amunds anda. 
Nästa steg är att föra över teckningarna till en brädbit, vi målar på torkat virke precis som på 1400-talet. Vi använder dock inte kalkfärg,det är alldeles för giftigt.
Avslutningsvis tittar vi på det gemensamma verk som bildas av elevernas målningar när man lägger ihop dem till en stor bild. Eleverna har skapat en egen gemensam berättelse från 2015.
När alla klasser besökt kyrkan summeras projektet genom att samtliga målningar visas i KONSTHALLEN Hammarö bibliotek i januari 2016.
Där skapas för en stund nutida väggmålningar som bär på elevernas berättelser.
Det är verkligen en stor förmån att få möta alla härliga elever och deras lärare, 
imorgon bitti kommer ytterligare en klass.

Annika Eriksdotter och Martin Jansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar