fredag 26 oktober 2012

Kulturhistorisk inventering - Bevarandeplan





Under hösten 2012 genomför antikvarie Carina Johansson en kulturhistorisk inventering av Hammarö kyrkogårdar. Carina berättar om sitt arbete: 
Gravvårdar fotodokumenteras och klassificeras utifrån olika kulturhistoriska värden. Syftet är att ta fram en s k Bevarandeplan, ett förvaltningsunderlag som beskriver anläggningens kulturhistoriska värden och hur de ska vårdas och bevaras.
En kyrkogård kan ses som ett lokalt arkiv och källa till kunskap om de människor som levt i bygden. Här speglas Hammaröbornas livsvillkor, samhällets utveckling och olika ideal i allt från begravningsskick till inskriptioner på enskilda gravvårdar. Det är också en plats som brukas och besöks.
Hammarö kyrka är en av Sveriges få bevarade medeltida träkyrkor, vars äldsta delar härrör från 1300-talet. Området kring kyrkan utgör ett riksintresseområde för kulturmiljövården. Platsen finns också utpekad som värdefull kulturmiljö i Länsstyrelsens regionala kulturmiljöprogram.
Miljön belyser en lång historisk kontinuitet där kulturlandskapets utveckling kan följas från förhistorisk tid fram till dagens ännu hävdade odlingsmark. På Hammars Udde finns ett fornlämningsområde och kyrkomiljön invid fornlämningarna åskådliggör brytningen mellan hednisk och kristen tid. Här finns också Hammars gård, en av Hammarös äldsta lantbruksegendomar som också haft funktion av kungsgård och senare hemman under Varnhems cistersienserkloster samt militärboställe.

Visst är det intressant! Vi ser verkligen fram mot att få läsa mer.
Trevlig helg
Annika Eriksdotter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar