torsdag 28 januari 2010

Att vara Pilgrim

Foto från vandring i Norge hösten 2009. På församlingens hemsida under Signerat skriver Regina Piscator om resan.

På pilgrim i Sveriges hemsida: www.pilgrim.nu, fann jag följande text som handlar just om att vara pilgrim idag. Det är ord att bära med sig inför eventuella vandringar i sommar kanske.

Att vara pilgrim

”Rörelse och frid är två poler i det spänningsfält där människans liv utspelas. Människans liv på jorden kan ses som en pilgrimsvandring mellan födelsen och döden, livet före livet här på jorden och livet efter livet här på jorden. Människans natur är att vara på vandring. Att söka himmelrikets frid. Att leva i friden under vandringen är pilgrimsrörelsens målsättning.

Att göra en pilgrimsvandring innebär att man bryter upp från de mönster i vilka livet vanligen utvecklar sig. Man tvingas improvisera. Ande, själ och kropp aktiveras. Du möter människor du inte möter i ditt dagliga liv. Du tar resurser i anspråk som du inte tar i anspråk i ditt dagliga liv. Du får perspektiv på ditt liv i en tid då så mycket händer att du har svårt att se de stora linjerna. Skillnaden mellan pilgrimsresande och turism ligger i att pilgrimen mer uttalat gör en vandring med Gud vid sidan, som ett led i det andliga växandet. En pilgrimsvandring sker i eftertänksamhet och med pauser.

Pilgrimsvandringar möter redan i Nya Testamentet. Då skulle de trogna uppsöka Jerusalems tempel. På 300-talet bröt denna tradition fram på nytt. Nu var det inte trogna israeliter i Palestina utan trogna kristna från hela Europa. Stora skaror av kristna sökte sig till Jerusalem och andra platser där Jesus levat, bland annat till Egypten. Så småningom fick man pilgrimsmål också på närmare håll, i Rom, i Santiago di Compostela och Trondheim (Nidaros) för att nämna några. Också muslimerna har tagit fasta på pilgrimstanken. Åtminstone en gång i livet skall de fromme muslimen uppsöka den heliga stenen i Mekka.

En pilgrim kan gå till fots, cykla eller färdas på annat sätt. Det väsentliga är syftet med pilgrimsresan. Längtan efter andligt växande, eftertänksamheten och friden i hjärtat är det som gör pilgrimsresan till det den är.”

God kväll

Annika Eriksdotter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar