I stilla veckan träffades några medarbetare från olika församlingar i Karlstad stift som gått kursen Kyrkopedagogik (ett samarbete mellan Karlstad- och Skara stift och Karlstads universitet). Under en kyrkopedagogisk guidning i ett kyrkorum får deltagarna uppleva rummet med alla sina sinnen och det bygger på att deltagarna är delaktiga. Att få träffas och dela erfarenheter är såklart viktigt för att kunna utveckla arbetet som kyrkopedagog. Under en eftermiddag träffades vi i Hammarö kyrka och provade bland annat på olika sätt att uppleva och upptäcka kyrkorummet.
Hur kan man gå in i ett kyrkorum? På olika sätt såklart, med ett ljus i handen, stilla till musik, gå två steg fram ett bak för att medvetet hålla farten nere, titta i en spegel och vägledas av taket, följa utlagda spår... osv. Vi höll en fjäder i handen...
Här har vi letat efter en symbol/figur som berör oss och fotograferat med polariodkamera/direktbildskamera. Vad säger figuren/symbolen dig personligen? Vad symboliserar den i kyrkorummet och beroende på vilken grupp den här övningen görs tillsammans med kan också frågan var i bibeln kan du läsa om figuren, ställas.
Om man inte vill använda polaroidkamera kan deltagarna istället teckna symbolen eller figuren eller om det är en grupp som träffas regelbundet så kan man fotografera ena gången och så skrivs bilden ut till nästa träff.
Här letar vi efter bilder och skulpturer av Jesus från olika tider i kyrkorummet. Också här fotograferar vi med polaroidkamera. Det är deltagarna själva som väljer motivet och att man får bilden i handen direkt överväger det faktum att bildkvalitén blir sämre.
Det visade sig att Jesus fanns avbildad på många platser i kyrkorummet. Här gör gruppen en tidslinje av bilderna, från krucifixet från 1300-talet till illustrationer av Jesus på en barnbibel från 2000-talet och vi kan tydligt se hur det har förändrats genom tid hur man avbildat och framställt Jesus. Beroende på grupp kan man utveckla övningen med att deltagarna tecknar sin egen bild av Jesus. Om övningen görs i ett kyrkorum med få bilder kan den kompletteras med bilder från andra kyrkorum för att få till en intressant tidslinje.
När man fotograferar med polaroidkamera blir det kassetter av plast kvar då filmen är slut, man kan se det som skräp eller som material. Här har vi återvunnit kassetterna och gjort små tittskåp av dom :)
Tomas Pfitzinger-Drewes, kyrkoherde i Hagfors från och med maj 2019 och den person som initierat och arbetat för kyrkopedagogiken i Sverige sedan många år tillbaka. Han informerade om den kommande boken om kyrkopedagogik som har bokrelease under Lärandefestivalen, Karlstad, 7-8 /11, och om den nybildade "Förening för kyrkopedagogik i Sverige".
Ovan ordet PAX pärlat och fastlimmat på ett papper. Lägg ett papper över och låt deltagarna göra ett frottage, dra med en krita över papperet och ordet framträder. De som varit med lämnar kyrkorummet med ordet PAX i handen...
Stort tack till er, Carina, Mariana, Maria, Margareta och Tomas för en inspirerande eftermiddag tillsammans.
Nu går vi ut och och möter våren!
Annika Eriksdotter