tisdag 30 juli 2013

Hammars gård, en kort historik

 Under sommarveckorna har frågor om Hammars gård dykt upp. Vad är det här för hus? Har det varit prästgård? osv. Så här kommer en kort historik.
Redan på 1100-talet vet vi att blivande Kung Sverre av Norge besökte sin halvsyster Cecilia som var gift med lagmannen Folkvidr och bodde på Hammar 1177 (Liljestenen inne i Hammarö kyrka är sannolikt gravhäll över Folkvidr). Vid den här tiden fanns också ett pilgrimshärbärge här för pilgrimer som var på väg mot Olof den Heliges relikskrin i Nidaros/Trondheim.
 Kung Sverre är närvarande än idag inte minst genom den keramikbyst av Sverre som är skulpterad av J Fröding 1923. Den målade utsmyckning ovanför den öppna spisen utfördes av Oscar Jonsson 1920 (samme man som dekorerade/målade taket i Sockenstugan efter skisser av Wenzel Björkhagen.
O. Jonsson och W. Björkhagen dekorerade/målade också taket i Skoghalls Folkets hus, båda taken är mycket sevärda!).
Mellan kyrkan och Hammars gård finns också en minnessten som restes 1977, 800 år efter att Sverre besökte ön.

I april 1347 kom Kung Magnus Eriksson (Sverige och Norges kung) ridande till Tingvalla och Hammarön, det skulle hållas ting och avkunnas domar. I ett bevarat utslag kan man läsa att kungen tilldömer Hammar fyra kloster laxfisket i Klarälven. På frågan om huset varit prästgård så är svaret nej, inte i den nuvarande gården (fr. 1828) men, enligt H Ramström så var gården åren 1547-1595 Stomhemman för prästen i Tingvalla samt kaplanerna och åren 1595-1647 (1647 då det i andra källor står att Överste Gordon fick gården 1645?) boställe för prebendepastorn.
År 1645 fick den skotske överste Gordon, vid Nerike-Wemlands regemente, Hammars gård  av Drottning Kristina som belöning för sina insatser i 30-åriga kriget.
Åren 1816-1824 arrenderade P G Andreios Lidback kronohemmanet Hammar. Lidback var släkt med Tegnér, Geijer och Selma Lagerlöf, och Lidback var förebilden till farbror Eberhard i Gösta Berlings saga.
Huset som vi ser idag är en f.d. mangårdsbyggnad (det enda kvarstående från den tidigare jordbruksegendomen) och uppfördes 1828. Huset är timrat med vitpanelade väggar och skiffertak. 1912-1938 renoverades mangårdsbyggnaden, nya uthus byggdes, en villa av tegel i tre våningar uppfördes (det huset var placerat i den nuvarande Minneslunden).
Mangårdsbyggnaden köptes av Hammarö församling 1969 och har sedan 1973 haft funktionen som församlingshem.
Det här är som du ser en kort beskrivning av gården och platsens historia, en mer utförlig tillbakablick kommer framöver.
Önskar dig en fin dag!
Annika Eriksdotter

Källor: Bevarande plan för Hammarö församlings kyrkogårdar av Carina Johannson, 2013
           Kulturbygd kring Hammarö kyrka av Roy Olsson
          Hammarö församlings historia av Hilmer Ramström, 1968

söndag 28 juli 2013

Födelsedagskalas

 För första gången på flera veckor regnar det ute, men det hindrade inte besökare att komma 
till Café Vägkyrkan idag, det är ju mysigt att sitta inomhus också.
  I eftermiddags var det födelsedagskalas hos oss, Grattis säger vi till jubilaren!

Imorgon går vi in i den sista veckan som caféet har öppet i år, vi stänger söndagen den 4 augusti.
Men du kan komma och äta våfflor och varma smörgåsar på Hammars gård två lördagar framöver den 10:e och 17:e augusti, öppet kl. 11-16, då är det Café Kringlorna som säger välkommen.

Dagen får avslutas med en bön ur lilla pilgrimsboken (Verbum Förlag AB)
Tack, Gud, för ännu en dag,
för dofterna och smakerna,
för färgerna och ljuset,
för skönhetens intryck,
för samtalen utmed vägen, för ny mognad och växt.
Nu överlämnar vi oss själva,
våra familjer och vänner i din trygga famn.
Ge oss alla vila och energi
inför en ny livsdag.
I Jesu Kristi namn.
Amen

God kväll
Annika Eriksdotter



onsdag 24 juli 2013

Pilgrimsvandring i september

Den 14 september går vi en pilgrimsvandring från Skoghalls till Hammarö kyrka. Vi utgår från frälsarkransens pärlor och temat är kärlek. Vandringen är ca 8 km lång och går både genom skog på stigar och på asfalterade vägar. Naturen är varierande och vacker...
Efter att ha vandrat genom villaområde från Skoghalls kyrka går vi
sedan på Bonäsleden.

Passande nog heter den här platsen Hästviken.

Vi går över Hovlandavägen och vidare in på Bråtenvägen mot Hallersrud.
I tunneln under Hammaröleden ser vi ytterligare "grönska".
Vi passerar sedan Södra kyrkogården och Hembygdsgården.

Vårt mål för dagens vandring är Hammarö kyrka och Pilgrimskapellet.
Väl framme vid Hammarö kyrka och Pilgrimskapellet avslutar vi vandringen med en enkel mässa.
Hoppas du vill vandra med oss den 14/9, vi startar kl. 10.00, dagen är kostnadsfri.
Välkommen med din anmälan!
Annika Eriksdotter och Regina Piscator

Anmälan och info: annika.eriksdotter@svenskakyrkan.se
                             regina.piscator@svenskakyrkan.se

måndag 22 juli 2013

Pilgrimssten


Mellan Hammarö kyrka och Hammars gård är en pilgrimssten placerad. Det är en av flera Pilgrimsstenar som finns utplacerade på olika platser längs dagens pilgrimsled mot Nidaros, Trondheim i Norge. Stenen visar på att det är 647 km till Nidaros. Stenen kan också ses som en startpunkt för den 1,7 km långa vandringsleden runt Hammars udde som invigdes år 2012. 
Pilgrimssymbolen/Olovsmärket används för att märka pilgrimsleder och platser med anknytning till S:t Olof och Trondheim, det forna Nidaros.

I denna symbol kombineras sevärdhetsmärket (S:t Hanskorset) med Olofskorset. Symbolen som är formgiven av Johanna Figur Waddington för de norska pilgrimslederna, binder samman norska och svenska pilgrimsleder. Pilgrimssymbolen binder samman leder genom Danmark, Sverige och Norge vidare mot Nidaros, Trondheim. 
God eftermiddag
Annika Eriksdotter

PS. Missa inte morgondagens Musikcafé kl.19.00 på Hammars gård med Sara Öhlén och Pelle Norlander Duo, Bli min sommardag, kaffeservering från 18.00, välkomna!

fredag 19 juli 2013

Lyssna inåt

Ögonblick från en dag vid Café Vägkyrkan, med pianospelande gäster, bakning av muffins och kolakakor... Gästboken i Pilgrimskapellet fylls på dag för dag med texter om hur det är att vara pilgrim.




Trevlig helg
Annika Eriksdotter

måndag 15 juli 2013

Julihälsningar

Tack för ett jättefint arbete, säger vi till er ungdomar som nu jobbat
era tre veckor på Café Vägkyrkan.
Det har varit väldigt roligt att få möta er och arbeta tillsammans.  
Idag är det "skiftbyte" av sommarungdomar som arbetar på Café Vägkyrkan. Tack för ett jättefint arbete, säger vi till er som slutar, det har varit väldigt roligt att få möta er och arbeta tillsammans.
Och välkomna säger vi till er som börjar idag! Det kommer förhoppningsvis bli tre veckor med mycket sol och många cafébesökare.
Jag vill också påminna om att vi säljer FAIRTRADE produkter inne på Hammars gård, här finns både godis, kryddor, marmelad och te. Vi har också ett bokbord med intressanta titlar samt små ikoner.
Julihälsningar
Annika Eriksdotter

söndag 14 juli 2013

Den här stunden

Det är söndagskväll, tre veckor har gått sedan Café vägkyrkan öppnade. Igår hände ingenting ovanligt egentligen, det var lördag och bröllop, det ovanliga var att vigseln ägde rum utanför Hammars gård. Också alla cafégäster fick vara med! Här kommer några bilder så att också du får vara med :)
 Om 15 minuter är det tid att vandra ut genom portarna på Hammars gård, alla förbereder sig...
 Utanför anländer alla gäster, stora som små...
 Kyrkklockorna ringer, rosenblad sprids ut på den vita vägen som leder fram till "naturens altare".
 Vigselförrättare var Erik Andersson. Den här stunden är till för att bära med sig...
Nu är vi gifta!

Vi säger GRATTIS till brudparet och tack för att vi fick vara med!
God kväll
Annika Eriksdotter

torsdag 11 juli 2013

Solvarma "gubbar"

På dagens besök på äldreboendet tillverkades jordgubbsbakelser på ännu en avdelning. Tänk att jordgubbar kan väcka så många minnen. Några hade själva odlat jordgubbar: Det var mycket jobb, men gott att kunna gå ut i landet och plocka solvarma gubbar.

Innan natten kommer vill jag tacka för den dag du gav, dem som jag mötte. 
För ett liv som mognat något, Herre vill jag tacka. Psalm 510

Sommarhälsningar
Annika Eriksdotter & Lena Larsson

tisdag 9 juli 2013

Swing i sommarkväll

Gunnar Jansson - kontrabas
Rune Persson - keyboard
Bengt Uhlén - kapellmästare o trummor
Ikväll svängde det härligt på Hammars gård. Bengan Trio besökte oss. Vädret kändes inte riktigt stabilt   så trion spelade inomhus. Det blev trångt och varmt, alla fick inte plats inomhus men stämningen var fin ändå och publik satt också utanför och lyssnade. Vår kantor Birgitta Ekängen hälsade välkommen och Trion spelade sedan ur "The great american songbook" med musik av G Gershwin, C Porter, I Berlin och D Ellington, All of me... why not take all of me... Can´t you see i´m no good without you... 
God kväll
Annika Eriksdotter

lördag 6 juli 2013

I denna ljuva sommartid

En grön och varm sommardag vid Hammarö kyrka. I denna ljuva sommartid gå ut, min själ, och gläd dig vid den store Gudens gåvor. Se hur i prydning jorden står, se, hur för dig och mig hon får så underbara håvor. (psalm 200)
God kväll
Annika Eriksdotter

torsdag 4 juli 2013

Jordgubbsbakelser


Idag rensade vi jordgubbar, vispade grädde och vips så hade vi gjort oss en varsin jordgubbsbakelse. De äldre hade sina favoritbär, någon tyckte bäst om blåbär någon annan tyckte om hallon. Några hade minnen från när de var små och plockade smultron. Lite rim och poesi får vi oss till livs när vi besöker äldreboendet, dagens besök var inget undantag, angående smultron:
Rosor är röda, violer är blå. Smultorn är söta - det är du också.
Tack för idag
Annika Eriksdotter

tisdag 2 juli 2013

Akvarell

Sommarens första Musikcafé på Hammars gård bjöd på klassisk gitarrmusik med Mattias Von Wachenfeldt. Han spelade musik från Spanien, Sydamerika och Skandinavien, av kompositörer som Isaac Albeniz, Joaqin Rodrigo och Edvard Grieg. Så vackert och stämningsfullt. Mattias beskrev sig  själv som att han målar med toner. Tonerna "träffade" oss lyssnare och vi vandrade ut i sommarkvällen med melodin "Du är den ende" inom oss. Tack för en stämningsfull kväll.
Annika Eriksdotter

PS. Nästa tisdag, 9/7 kl 19.00 kommer Bengan trio med Swing i sommarkväll.

måndag 1 juli 2013

Titta & Hitta




Kan du hitta dödskallen?
PS. Visste du att dödskallen symboliserar att Jesus
segrade över döden!
I Hammarö kyrkas vapenhus finns nu något för de minsta att utforska, gärna tillsammans med vuxen. 
Där hänger bilder på föremål i kyrkan med olika frågor, välkommen att Titta & Hitta!
Annika Eriksdotter