söndag 31 mars 2013

Påskdagen


Matteus 28:1-10 

1Efter sabbaten, i gryningen den första veckodagen, kom Maria från Magdala och den andra Maria för att se på graven. 2Då blev det ett kraftigt jordskalv, ty Herrens ängel steg ner från himlen och kom och rullade undan stenen och satte sig på den. 3Hans utseende var som blixten och hans kläder vita som snö. 4Vakterna skakade av skräck för honom och blev liggande som döda. 5Men ängeln sade till kvinnorna: ”Var inte rädda. Jag vet att ni söker efter Jesus, som blev korsfäst. 6Han är inte här, han har uppstått, så som han sade. Kom och se var han låg. 7Skynda er sedan till hans lärjungar och säg till dem: ’Han har uppstått från de döda, och nu går han före er till Galileen. Där skall ni få se honom.’ Nu har jag sagt er detta.” 8De lämnade genast graven, och fyllda av bävan och glädje sprang de för att berätta det för hans lärjungar. 9Då kom Jesus emot dem och hälsade dem, och de gick fram, grep om hans fötter och hyllade honom. 10Men Jesus sade till dem: ”Var inte rädda. Gå och säg åt mina bröder att bege sig till Galileen. Där skall de få se mig.”
PÅSKMÄSSA idag kl. 11.00 i Hammarö kyrka, välkommen!

fredag 29 mars 2013

Långfredagen




Soldaterna hånar Jesus - Matteus 27: 27-31
Då förde ståthållarens soldater Jesus till residenset och samlade hela vaktstyrkan omkring honom. De tog av honom kläderna och hängde på honom en röd soldatkappa och vred ihop en krans av törne och satte den på hans huvud och stack en käpp i högra handen på honom Sedan föll de på knä för honom och hånade honom och sade: Leve judarnas konung. De spottade på honom och tog käppen och slog honom i huvudet. Och när de hade hånat honom tog de av honom kappan och satte på honom hans egna kläder och förde bort honom för att korsfästa honom.



Jesu död - Matteus 27:45-50
Vid sjätte timmen föll ett mörker över hela jorden, och det varade till nionde timmen. Vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: Eli, Eli, lema sabachtani? ( Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?). Några som stod där och hörde sade: Han ropar på Elia. En av dem sprang genast bort och tog en svamp, fyllde den med surt vin och satte den på en käpp för att ge honom att dricka. Då sade de andra: Låt oss se om Elia kommer och hjälper honom. Men Jesus ropade än en gång med hög röst och gav upp andan.


Välkommen till långfredagens gudstjänster, kl.11.00 Hammarö Kyrka och kl. 18.00 i Skoghalls kyrka.

torsdag 28 mars 2013

Påsk 2013 Skärtorsdag




Den sista måltiden. Jesus utpekar förrädaren - Lukas 22:12-23
När stunden var inne lade han sig till bords tillsammans med apostlarna. Han sade till dem: Hur har jag inte längtat efter att få äta denna påskmåltid med er innan mitt lidande börjar. Jag säger er: Jag kommer inte att äta den igen förrän den fått sin fullkomning i Guds rike. Man räckte honom en bägare, och han tackade Gud och sade: Ta detta och dela det mellan er. Jag säger er: från denna stund skall jag inte dricka av det som vinstocken gerförrän Guds rike har kommit. Sedan tog han ett bröd, Tackade Gud, bröt det och gav åt dem och sade: Detta är min kropp som blir offrad för er. Gör detta till minne av mig. Efter måltiden tog han på samma sätt bägaren och sade: Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod, som blir utgjutet för er. Dock, den som förråder mig har sin hand här på bordet tillsammans med mig. Människosonen går den väg som är bestämd, men ve den människa genom vilken han blir förrådd! då började de fråga varandra vem av dem det var som skulle göra detta.

Skärtorsdagsmässa firas idag kl. 18.00 i Hammarö kyrka 
och kl. 19.30 i Skoghalls kyrka, välkommen!


torsdag 21 mars 2013

Tovade påskägg




Jag var lite tveksam först, skulle det verkligen fungera att tova på äldreboendet?
Nu har jag svaret, ja, det gick jättebra. Med kardad ull, varmt vatten, såpa och bearbetning växte ägg efter ägg fram. Nu hänger de tovade påskäggen i påskris på avdelningarna. Äggen är tovade i klara vårfärger, man blir glad, också de här dagarna sa deltagarna: Åå så fint det blev! Ja det blev det, glad påsk alla!
Annika Eriksdotter och Lena Larsson

onsdag 20 mars 2013

Också vi är olika


Även om det fortfarande är kallt ute så kan vi se ett tydligt vårtecken när vi går och handlar. Det första vi möts av inne i affären är ofta buketter med tulpaner och påskliljor. Hur avlägset det än kan kännas så vet vi att våren kommer. I boken Pedagogens Idébok har Anna Westerling skrivit ner några tankar om blommor.

Blommorna är en bild av oss människor. Också vi är olika- och unika. 
Vi är också av olika storlek och form, i olika färger. Några har ryggen rak, andra går böjda.
Men blommorna kommer att sloka om de inte får vatten. 
Och visst är det så med oss människor också? 
Vi slokar om vi inte får del av det levande vattnet - Gud själv.

Önskar er en fin fortsättning på veckan
Annika Eriksdotter

lördag 16 mars 2013

Stockholm och påskpyssel


Konfirmandgrupp på väg genom Gamla stan i Stockholm.

Påskpyssel på församlingshemmet Arken.





Igår reste två konfirmandgrupper till Stockholm över dagen. Oj vad vi hann med mycket, en grupp besökte Nobelmuséet och workshop om kreativitet, en annan Fotografiska och dess utställningar, just nu visas bla en stor utställning med Henri Cartier-Bresson fotografier, båda grupperna besökte Forum för levande historia och var med om en workshop som heter Spelar roll, den handlar om förövare, offer och åskådare, mycket tänkvärt och lärorikt. På väg genom Stockholm tittade vi också in i Storkyrkan och Medeltidsmuseet.
Idag var det Påskpyssel på församlingshemmet Arken, kycklingar, tuppar, påskkort, lamm var något av det som skapades, tack för ännu en inspirerande dag tillsammans. Den här terminen återstår en pilgrimsvandring med kamera i Hammarö kulturbygd den 13 april, mer info kommer.
Önskar er en fin fortsättning på helgen.
Annika Eriksdotter

torsdag 14 mars 2013

Frid och ro

Här kommer några tankar runt Frälsarkransens bekymmerslöshetspärla, den blå pärlan. Texten är hämtad ur boken Livets pärlor (Verbums förlag):

Den himmelsblå pärlan är livets rastplats. Här i lugnet föds livslust och livsmod. Här får vi vara utan att göra. Här finns inga krav. njut.
På andra sidan öknen väntar den blå bekymmerslösheten. En plats att sträcka ut sig på och njuta av. Ofta frågar vi oss: Vad kan jag göra nu? Den blå pärlan frågar oss: Vad kan jag utelämna? Under livets blå, bekymmerslösa ögonblick svävar vi fritt och ingenting tycks oss svårt. Som fåglarna under himlen. Välsignade ögonblick av frid och ro. Ta vara på dessa rastplatser. De kan vara en plats i naturen eller en människa du tycker om. När du håller i den blå pärlan förflyttas du till en plats där livslusten bor.

God kväll
Annika Eriksdotter

PS. Frälsarkransen är en liten krans med 18 pärlor, biskop Martin Lönnebos moderna radband med en pärla för varje tillfälle.

måndag 11 mars 2013

Påskpyssel på lördag

Påskpyssel på lördag för hela familjen, plats: församlingshemmet Arken, tid: 10-13, välkommen med din/er anmälan!
Annika Eriksdotter

(För anmälan se högerspalten)

söndag 10 mars 2013

Pilgrimsvandring

Ord från dagens pilgrimsvandring på tema Bekymmerslöshet:

Gör er inga bekymmer, säger Jesus. Bekymra er inte för mat och dryck att leva av eller för kläder att sätta på kroppen. Är inte livet mer än födan och kroppen mer än kläderna? Se på himlens fåglar, de sår inte, skördar inte och samlar inte i lador, men er himmelske fader föder dem. Är inte ni värda mycket mer än de? Vem av er  kan med sina bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd?
Gör er inga bekymmer. Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer.
(Ur Matt 6:25 ff)

Vandringen startade vid domkyrkan i Karlstad, vi gick vidare mot Mariebergsskogen, ut över spången mot Jakobsbergsbron, via Nolgård till Hammarö kyrka där vandringen avslutades med en Pilgrimsmässa för små och stora. En fin och stillsam fördmiddag i strålande sol. 
Tack för idag alla!

Annika Eriksdotter, Regina Piscator och Solveig Wennberg



Inom mig finns en plats där friden och den heliga bekymmerlösheten bor. Hjälp mig att hitta dit. Möt mig där precis som jag är. Där vill jag vara med dig i stillhet och harmoni.

lördag 9 mars 2013

Lördag i Ateljén

En dag med tapetklister och tidningar på församlingshemmet Arken tillsammans med en kreativ grupp, då händer det saker, se själv!
Tack för idag! Redan nästa helg, lördag den 16 mars Påskpysslar vi här på Arken, hela familjen är välkommen, det finns några platser kvar.
Önskar er en trevlig kväll
Annika Eriksdotter

torsdag 7 mars 2013

Kreativ lördag och bekymmerslös söndag

Hund? i papier mache.
Snart är det lördag igen och Lördag i Ateljén, 9 mars. Den här gången är temat papier mache. Vi kommer att ha tillgång till redan tillverkade djur och masker som vi kan arbeta vidare med. I och med att vi bara har tre timmar på oss så är det mer rimligt att vi hinner klart då. Men om du vill så kan du givetvis bygga från grunden och fortsätta hemma. Det finns några platser kvar så känner du för en kreativ lördagförmiddag, anmäl dig då till: annika.eriksdotter@svenskakyrkan.se
Jag vill också påminna om pilgrimsvandringen med start vid domkyrkan i Karlstad kl. 09.00 på söndag den 10/3. Vårt mål är Hammarö kyrka och temat är Bekymmerslöshet. Vandringen avslutas med att den som vill deltar på Pilgrimsmässan för små och stora.
Hoppas vi ses
Annika Eriksdotter

måndag 4 mars 2013

Tack, hjälp, förlåt, Amen


Så här i fastetiden utmanas vi av flera svåra teman i vårt kyrkoår. Förra veckans tema handlade om den kämpande tron och veckan före var rubriken; prövningens stund. Den här veckan handlar det om kampen mot ondskan och det var min tur som blivande präst att skriva och hålla predikan idag söndagen den 3 mars. Ja ett ämne som det är lätt att vilja väja för och som är utmanande eftersom det är så stort och svårt. Men om vi förnekar och låter dom svåra frågorna komma i skymundan, förnekar vi oss själva och livet som människor här på jorden. Skulle vi inte våga erkänna våra mindre goda sidor, och inte våga resonera och debattera om att onda mänskliga gärningar sker i världen, då förloras också möjligheten att bemöta och lyfta fram det mörka i ljuset. Jag tänker dessutom att vi behöver få ventilera och resonera kring hur vi har möjlighet att visa solidaritet med utsatta medmänniskor eller var en röst för den som inte själv orkar eller kan. Den frågan är alltid aktuell. Fastetiden handlar också om en viss självrannsakan. Fastetiden inbjuder till en reflektion över våra egna liv – där gott och ont finns i en blandning. Ja livet kan ju vara ungefär som en godispåse Gott & Blandat med både lite surt, salt och sött innehåll Min tro säger mig dock att det finns någon som känner oss och vet hur vi har det, och det är Gud. Gud vill att vi skall växa som människor, i vår tro och i vår tillit till att ljuset alltid är starkare än mörkret. Relationen mellan människa och Gud är dock mer än en prestationsgemenskap, det är en relationsgemenskap, dit vi alltid är välkomna i all vår mänsklighet.
En passande liten bön i dessa tider skulle kunna vara denna: Tack, hjälp, förlåt, Amen.

Frid och Allt gott

Från
Eva-Lott Isaksson
Prästkandidat och praktikant i Hammarö församling