Foto: Jan-Evert Petersson
Lördagen i Ateljen började med lite kaffe och kaka och Elena visade bilder och berättade om ryska ikoners ursprung, historia och teknik. Inte många visste att ikonmålning härstammar från att Jesus avbildar sitt ansikte i tyg för Kung Adgars tillfrisknande! Vi fick genom föreläsningen vetskap om hur man brukade och torkade trä i olika material för att ikonerna skulle hålla länge och behålla sin form, och hur man använde sig av tyg för att bevara ikonerna bättre. Vi fick också veta varför ikonerna ser ut som de gör, tex varför proportionerna inte är korrekta och ansikte och kropp inte stämmer i ålder mm. En mycket intressant föreläsning!!
Efter en liten påtvingad paus (alla var sugna att sätta igång) gick vi in i ateljen och fick varsitt träsnitt samt en kopia på en ikon. Våra verk startade med att svärta på baksidan med blyuerts på våra kopior. Därefter lade vi kopiorna på våra träsnitt och drog kraftfullt och noga med blyerts på kopian av ikonen som då gav ett tryck på träsnittet.!! Efter vår första fantastiska konstnärliga ikonmålningsinsats tog vi lite paus med kaffe och smörgås. Efter fikat började det riktiga måleriet!
Elena visade den "riktiga" ikonen med färger och nyanser. Vi fick penslar och bestämda färger och började med att rita alla konturer på det avtryck vi fått. Ikoner får inte målas hur som helst för att vara ikoner, vilket vi också fått lära oss under föreläsningen. Det var väldigt svårt och petigt med så små penslar. Efter vi gjort alla konturer började vi färglägga våra träsnitt. Vi fick blanda vissa färger för att få rätt kulör och vi fick använda både väldigt små penselspetsar till större. Några av oss hann, med lite stress, att börja dekorera våra ikoner och detta var oerhört svårt och alla av oss förstod att tiden inte skulle räcka till att göra en bråkdel av en riktig ikons skönhet.
Vi hade en trivsam och avkopplande dag med en mycket duktig föreläsare och lärare och förstår att ikonmåleri är ett enorm hantverk som kräver mycket tid.
Ylva Alsterlind