lördag 27 februari 2010
Scrapbooking på Arken
fredag 26 februari 2010
Fredag morgon
tisdag 23 februari 2010
hantverkscafé 1 mars
Foto: Carina Olsson
Broderier inspirerade från mittens rike.
Den 24 oktober – 8 november 2009 reste jag med en textilresa till Kina.
Det var en klassisk textil-, kultur- och bildningsresa till Peking och området runt Yangtzeflodens mynning som brukar kallas Sidenlandet. Vi fick se textil, konst och hantverk på några av Kinas främsta museer. Vi besökte hantverkscentra och specialmuseer. Vi såg tillverkning av siden och blåtryck. I Nantong, den kinesiska bomullsindustrins födelseplats, fick vi själva prova på olika textila tekniker och gå en broderikurs vid Kinas första yrkesskola för brodöser. I Hangzhou studerade vi sidentillverkningens alla moment och tog en båttur på den berömda Västra sjön. I Shanghai besökte vi en klassisk trädgård, vandrade genom gyttret i Gamla stan och såg supermetropolens karaktäristiska siluett på andra sidan Huangpufloden. I Peking tillverkade vi vår egen minidräkt (miniqipao) på Pekingoperans dräktateljé, vandrade på Himmelska fridens torg, genom Förbjudna staden och på Kinesiska muren.
Vi fick prova på finbroderiets grundläggande bildkonst, brodera växter och djur med en mycket tunn silkestråd på ett bottentyg i silke. Tyget var redan uppritat och uppspännt i broderiramar när vi två och två fick sätta oss på låga stolar i ett mycket kallt rum.
Silkestrådarna låg i prydliga pasmor och den tunna nålen låg och väntade på att jag skulle börja sy. De professionella brodöserna, som har en utbildning på sex år, delade tråden upp till 48 gånger för att den skulle bli riktigt tunn. Vi som nybörjare fick börja med att dela tråden en gång och sy med små stygn, lager på lager, främst med schattersöm. Fram emot eftermiddagen blev jag mer och mer våghalsig och till slut hade jag delat tråden 8 gånger.
Efter dryga 6 timmar broderi hade jag lyckats brodera cirka tre kvadratcentimeter och jag slapp ifrån att våra stränga lärare kom med saxen och sprättade upp. Man muttrade även att om jag var intresserad skulle det nog kunna bli en yrkesbrodös av mig också, även om det nog tog mer än sex år.
Carina Olsson
VÄLKOMNA!
måndag 22 februari 2010
Andrum mitt i det sjudande livet.
söndag 21 februari 2010
SCRAPP DEN 27 FEBRUARI
torsdag 18 februari 2010
Närbild
Framme i koret i Hammarö kyrka finns en liten glasmonter med en brudkrona. Kronan har en dramatisk historia som du kan läsa mer om i kyrkobeskrivningen (s. 15) över kyrkan om du vill. Här tänkte jag helt kort berätta om den teknik som brudkronan är tillverkad i, filigran.
Benämningen filigran kommer av latinets filum: tråd, och granum: korn. Filigran är ett metallarbete av fina guld- eller silvertrådar, som löds ihop till spetsliknande mönster. Filigrantekniken används bl.a. till smycken, men också till yttäckande dekor på tex. bokpärmar, dosor och dryckeskärl. Tekniken har förekommit sedan antiken. I Norden började tekniken användas ungefär vid tiden för Jesu födelse. Nästa gång du kommer till kyrkan, ta en titt riktigt nära på brudkronan, den är mycket speciell.
/Annika Eriksdotter
Källa: Bra böckers lexikon, 1984.
Kyrkobeskrivningen kan läsas via församlingens hemsida: kyrkor
måndag 15 februari 2010
Nu är det morgon
söndag 14 februari 2010
Ett värmande hjärta
lördag 13 februari 2010
Alla välkomnas hjärtligt
onsdag 10 februari 2010
I ögonvrån
tisdag 9 februari 2010
Snart är det scrapbooking
God förmiddag på er!
måndag 8 februari 2010
Innan natten kommer
söndag 7 februari 2010
Vilodag
fredag 5 februari 2010
torsdag 4 februari 2010
Närbild
Hammarö kyrkas dopfunt är från 1200-talet och är tillverkad i täljsten. Dopfunten fanns redan i 1200-talets stavkyrka. Om man lyfter på det försilvrade mässingsdopfatet kan man se att dopfunten är ganska djup och har ett hål i botten. Det är ett uttömningshål för dopvattnet. Fram till slutet av medeltiden sänkte man ner hela barnet i dopvattnet vid dop. Men när man övergick till att endast begjuta barnets huvud med vatten så införskaffades ett dopfat. Dagens dopfat är från 1909. På sidan 20-21 i kyrkobeskrivningen över Hammarö kyrka, kan du läsa mer.