söndag 31 januari 2010

Mera broderi

Ett soligt broderi med vadmalstyger.
Hjärtlig broderi av tovad ull, vadmalstyg och pärlor

Broderi på bomullspapper, monterat på ylletyg.
Böcker för inspiration, på bilden bläddras det i boken
"RAINE & GUNILLA en livs levande bok SKYTTLA & NAVIN". Det är en bok om Gunilla Skyttla och Raine Navin, två inspirerande konstnärer som ser det stora i det lilla. Boken är en inspirationskälla för broderi, men också för livet i största allmänhet.


Broderi med blandade material, linne/ylle tyg, återvinning av gamla broderier och pärlor.

I gårdagens blogg kunde ni se bilder från vårens första "Lördag i Ateljén". Här kommer fler inspirerande bilder.
Det är visserligen vinter ute men efter att ha mött er i broderigruppen och sett era broderier så känns texten i sommarpsalmen 202 "De blomster som i marken bor" passande.

"De blomster som i marken bor
kan aldrig själen glömma.
Hur skönt att djupt bland gläntors flor
se solens fingrar sömma
en vacker klädnad till den äng
som vi ger namnet sommarns äng
och som med solens gyllne tråd
hopsömmas våd för våd."

Må så gott, hoppas vi ses snart igen
Annika Eriksdotter

lördag 30 januari 2010

Vårens första "Lördag"

Broderad "burk" för hjärtliga saker?
Delar av broderigruppen med sina inspirerande hjärtbroderier.


Broderi med vår/vinter känsla pågång.

Pågående broderi, paus för kaffe.

Idag ägde vårens första "Lördagar i Ateljén" rum på Arken. Broderi från hjärtat var dagens tema och det blev många intressanta broderier. Alla ni som deltog hade tillgång till samma material och ändå blev det så olika skapelser, härligt! Det var verkligen roligt att få skapa tillsammans med er.
Bilderna från dagen får tala för sig själva.
OBS Det kommer fler inspirerande bilder i morgon.
Jag passar också på att påminna om hantverkscaféet i Skoghalls kyrka på måndag (1 feb. kl.14-16) med Lena Björfelt, "Smycken till livet" är temat då.

Ha en fin lördagskväll!
Annika Eriksdotter

fredag 29 januari 2010


Varje dag börjar
med nya
möjligheter.

Trevlig helg
Annika Eriksdotter

torsdag 28 januari 2010

Att vara Pilgrim

Foto från vandring i Norge hösten 2009. På församlingens hemsida under Signerat skriver Regina Piscator om resan.

På pilgrim i Sveriges hemsida: www.pilgrim.nu, fann jag följande text som handlar just om att vara pilgrim idag. Det är ord att bära med sig inför eventuella vandringar i sommar kanske.

Att vara pilgrim

”Rörelse och frid är två poler i det spänningsfält där människans liv utspelas. Människans liv på jorden kan ses som en pilgrimsvandring mellan födelsen och döden, livet före livet här på jorden och livet efter livet här på jorden. Människans natur är att vara på vandring. Att söka himmelrikets frid. Att leva i friden under vandringen är pilgrimsrörelsens målsättning.

Att göra en pilgrimsvandring innebär att man bryter upp från de mönster i vilka livet vanligen utvecklar sig. Man tvingas improvisera. Ande, själ och kropp aktiveras. Du möter människor du inte möter i ditt dagliga liv. Du tar resurser i anspråk som du inte tar i anspråk i ditt dagliga liv. Du får perspektiv på ditt liv i en tid då så mycket händer att du har svårt att se de stora linjerna. Skillnaden mellan pilgrimsresande och turism ligger i att pilgrimen mer uttalat gör en vandring med Gud vid sidan, som ett led i det andliga växandet. En pilgrimsvandring sker i eftertänksamhet och med pauser.

Pilgrimsvandringar möter redan i Nya Testamentet. Då skulle de trogna uppsöka Jerusalems tempel. På 300-talet bröt denna tradition fram på nytt. Nu var det inte trogna israeliter i Palestina utan trogna kristna från hela Europa. Stora skaror av kristna sökte sig till Jerusalem och andra platser där Jesus levat, bland annat till Egypten. Så småningom fick man pilgrimsmål också på närmare håll, i Rom, i Santiago di Compostela och Trondheim (Nidaros) för att nämna några. Också muslimerna har tagit fasta på pilgrimstanken. Åtminstone en gång i livet skall de fromme muslimen uppsöka den heliga stenen i Mekka.

En pilgrim kan gå till fots, cykla eller färdas på annat sätt. Det väsentliga är syftet med pilgrimsresan. Längtan efter andligt växande, eftertänksamheten och friden i hjärtat är det som gör pilgrimsresan till det den är.”

God kväll

Annika Eriksdotter

måndag 25 januari 2010

Hantverkscafé 1 februari

Lena Björfelt i sin ateljé.
Q för Quinna
Moders kärleken

Hej alla Hammaröbor!

Jag är en f.d. Hammaröföretagare. (Guldkornet på Lövnäs)

hitbjuden till ert Hantverkscafé för att visa smycken, både

de egendesignade smyckena som fanns då, men även de nya

jag gjort på senare tid. Jag skall också berätta lite om och runt

mina produkter och samtidigt läsa de dikter som hör till de olika

modellerna.

Jag ser fram emot en trevlig stund tillsammans med er

i Skoghalls Kyrka, den 1:a februari. Välkomna då!

/ Lena Björfelt /




söndag 24 januari 2010

Tänd många ljus


Våra medmänniskor på Haiti har drabbats på ett obarmhärtigt och fasansfullt sätt. Låt oss alla efter bästa förmåga hjälpa till, ekonomiskt eller på annat sätt.

"Du kan tända många ljus
med ett enda,
utan att för den skull
förminska det första ljusets lyskraft."

Midrash

Annika Eriksdotter

fredag 22 januari 2010

En enda solstråle


Årets tredje vecka är snart slut. På måndag kommer guldsmed Lena Björfelt att skriva i bloggen. Lena är vår gästföreläsare på årets första hantverkscafé 1 februari.
Det verkar bli en gråmulen dag idag så solstrålen som Franciskus skriver om i citatet nedan, får vi nog ha inom oss.

"En enda
solstråle
är nog för att
driva bort många
skuggor."

FRANCISKUS AV ASSISI

Trevlig helg
Annika Eriksdotter

torsdag 21 januari 2010

Vägen hem

Pilgrimskapellet vid Hammarö kyrka är stängt för säsongen och ligger inbäddat i snö.
Det är hög tid att börja ”gå in” vandringskängorna.

Pilgrimskapellet vid Hammarö kyrka är stängt för säsongen och ligger inbäddat i snö. Men i juni öppnar den nya sommarutställningen ”Vägen Hem”. Utställningen kommer att spegla en dags vandring med nyskrivna böner för vandringens pauser. Till varje bön hör ett litet bildspel med bilder från en pilgrimsvandring mot Trondheim som genomfördes under hösten 2009. Regina Piscator berättar om och visar bilder från resan under Signerat på församlingens hemsida.

Pilgrimskapellet kommer att vara öppet juni-juli-augusti. Under junimånad, 16-29 juni, kommer också en pilgrimsvandring från Höljes ner till Hammarö att äga rum. Arrangör är Karlstads stift, Karin Sanell. På den här vandringen är alla välkomna att delta. Du kan vandra en eller flera dagar. Under sommaren kommer också korta pilgrimsvandringar runt Hammarö kyrka med omnejd att äga rum. Mer information kommer! Medan snön smälter bort pågår planeringsarbetet för fullt.

”Gå inte alltid dit vägen leder.

Gå istället där ingen väg finns –

och lämna spår.” Okänd


Välkommen att delta i någon av våra vandringar och att besöka Pilgrimskapellet!

Annika Eriksdotter


onsdag 20 januari 2010

En droppe


"Ibland tror vi att det vi gör
bara är en droppe i havet.
Men havet skulle vara mindre
utan den droppen."

Moder Teresa

Ha en fin dag!
Annika Eriksdotter

tisdag 19 januari 2010

Närbild

Hammarö kyrka 15 januari 2010.
Hammarö kyrka 1860-1934.
Kyrkans huvudingång var redan från 1748 från den södra korsarmen.
Det lilla fönstret till höger är det enda fönster som är oförändrat sedan 1300-talet.

Hammarö kyrka har förändrats en hel del under de 700 år den funnits. Här kommer några bilder som visar Hammarö kyrka som den såg ut 1860-1934. Kyrkan var vit under den här tidsperioden.
Man hade uppenbart ett behov av att förändra. Redan 1747-48 byggdes kyrkan ut och fick sina korsarmar. 1830 förslogs att man skulle riva kyrkan av trä och bygga en av sten istället. Pengarna räckte dock inte och stenarna som forslats fram användes istället till att bygga en kyrkogårdsmur. 1850-60 byggdes kyrkan om igen. Kyrkans sadeltak byggs om och får ett tak i skiffer med lägre, brutna fall. Ytterväggarnas spånklädsel byts ut mot vitmålad revertering (putsbeklädnad). Putsen ville dock inte sitta riktigt så 1894 ersattes putsen av en vitmålad panel, det är den som du ser på fotografierna.
1850-60 görs också kyrkans fönster lika stora på hela kyrkan. På ett foto i kyrkobeskrivningen sid. 16 kan du se spår av fönsterstorleken på södra väggen i nuvarande sakristian.
Kyrkans huvudingång var (redan från 1748 då kyrkan fick sina korsarmar) från den södra korsarmen. Idag går vi in på den västra sidan genom vapenhuset (det byggdes 1934).
Vill du läsa mer om kyrkans utveckling under åren som gått kan du läsa kyrkobeskrivningens tidslinje, sid. 8-11.

Må så gott
Annika Eriksdotter

Kyrkobeskrivningen kan ses på församlingens hemsida: Kyrkor. Beskrivningen finns också i våra kyrkors vapenhus samt på pastorsexpeditionen, Skoghall.

måndag 18 januari 2010

Mirakel

En av flera "citatstenar" som finns i Pilgrimskapellet vid Hammarö kyrka.

lördag 16 januari 2010

Broderi från hjärtat

Broderi från ditt hjärta!
Du kan brodera med pärlor.

Broderat bokomslag.
Du kan brodera med grova eller tunna trådar.


Den 30 januari är det dax för vårens första "Lördagar i Ateljén" på församlingshemmet Arken. Temat är
"Broderi från hjärtat". Jag har skrivit om innehållet i dagen en gång tidigare i bloggen, men här kommer ytterligare tankar inför dagen. Antingen har du broderat väldigt mycket eller så har du aldrig broderat förut, det går bra vilket som. Vi broderar förutsättningslöst men resultatet kan bli tex. ett omslag på en liten anteckningsbok, påse att förvara något "viktigt" i, smycke...
För dig som inte varit med förut berättar jag hur förmiddagen ser ut. Jag börjar med en kort genomgång och visar material, ev. tekniker. Någonstans i mellantid dricker vi kaffe/juice och äter smörgås/frukt/godis. Vid avslutningen inspireras vi ytterligare av varandra när vi får ta del av de olika deltagarnas alster. Hoppas du vill vara med.

Kommande träffar under våren 2010:
30/1 Broderi från hjärtat med Annika Eriksdotter
27/2 Scrapbooking med Lottis Brohede
27/3 Påskpyssel med Annika Eriksdotter

Om inte förr så ses vi kanske den 30 januari, välkomna!
Annika Eriksdotter

Föranmälan & info: 070-622 67 40 eller e-post: annika.eriksdotter@svenskakyrkan.se
Självkostnadspris 50:-

fredag 15 januari 2010

konfirmandträff

Under torsdagskvällen träffades en av församlingens skapande konfirmandgrupper på Arken.
Dagens tema var bibeln och drama. Vi gick tillsammans igenom tre bibelberättelser och sedan fick konfirmanderna dramatisera utifrån dem. Våra unga faddrar ledde varsin grupp.
En av grupperna fick texten från Lukas 10:25-37 "Den barmhärtige samariern".
Ungdomarna låter berättelsen utspela sig i nutid i skolmiljö. En flicka blir nersparkad av en annan elev. Två lärare går bara förbi, men en annan elev, skolans värsting dessutom, hjälper flickan. Lukas 10:36-37 "Vilken av dessa tre tycker du var den överfallnes mannens nästa? Han svarade: 'Den som visade honom barmhärtighet.' Då sa Jesus:'Gå du och gör som han'."
I den korta filmen kan ni själva se dramatiseringen:

Trevlig helg!
Annika Eriksdotter

tisdag 12 januari 2010

Tänkvärt om mod


"Mod
är att våga hålla ut,
när alla andra ger upp
men också att våga tänka om
och göra något annorlunda,
när andra fortsätter
på den inslagna vägen."

Anne Swärd

God kväll
Annika Eriksdotter

söndag 10 januari 2010

Närbild

Mariaaltarskåp i Hammarö kyrka
Maria och Jesus är framställda som ett mellanting mellan rundskulptur och högrelief.
Märket i Marias huvud är sannolikt från den tapp som tjänat som handtag då skulpturen målades och förgylldes.

Vid dopfunten i Hammarö kyrka hänger ett Mariaaltarskåp från första hälften av 1500-talet.
Maria och Jesus är framställda som ett mellanting mellan rundskulptur och högrelief. På huvudet har Maria en förgylld krona med fem blad. Mitt på Marias huvud, bakom kronans främre del, finns ett cirkelrunt märke, 1,5 cm stort. Vid tillverkningen av medeltida träskulpturer spändes först trästycket fast horisontellt i en bänk med järnpiggar i fotänden. Huvudet försågs med en kalott medan framsidan på skulpturen snidades och baksidan urholkades. När det arbetet var klart togs kalotten bort, ett hål borrades i huvudet och en tapp slogs i. Tappen tjänade som handtag när skulpturen målades och förgylldes. Slutligen sågades tappen av. Märket i Marias huvud är sannolikt från en sådan tapp.

I kyrkobeskrivningen över Hammarö kyrka kan du läsa ingående om Mariaaltarskåpet på sidorna 22-23. Beskrivningen kan ses på församlingens hemsida: Kyrkor. Beskrivningen finns också i våra kyrkors vapenhus samt på pastorsexpeditionen, Skoghall.

God kväll
Annika Eriksdotter

Källa: Lennart Kristiansson, Bildhuggarens verkstad. Länsmuseet Västernorrland, Härnösand, 2002.

lördag 9 januari 2010

Detalj, stickad barntröja från utställningen Stickade trådar av kärlek.

"Färgens uppgift
är att göra
världen
ännu mera synlig"
KG Nilsson

Trevlig helg
Annika Eriksdotter

onsdag 6 januari 2010

TRETTONDEDAG JUL


Matteusevangeliet 2:1-12

"När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid kom några österländska stjärntydare till Jerusalem och frågade:'Var finns judarnas nyfödde kung? Vi har sett hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom.' När kung Herodes hörde detta blev han oroad, och hela Jerusalem med honom. Han samlade hela folkets överstepräster och skriftlärda och frågade dem var Messias skulle födas. De svarade:'I Betlehem i Judeen, ty det står skrivet hos profeten: Du Betlehem i Juda land är ingalunda ringast bland hövdingar i Juda, ty från dig skall komma en hövding, en herde för mitt folk i Israel.' Då kallade Herodes i hemlighet till sig stjärntydarna och förhörde sig noga om hur länge stjärnan hade varit synlig. Sedan skickade han dem till Betlehem. 'Bege er dit och ta noga reda på allt om barnet', sade han, 'och underrätta mig när ni har hittat honom, så att också jag kan komma dit och hylla honom.' Efter att ha lyssnat till kungen gav de sig iväg, och stjärnan som de hade sett gå upp gick före dem, tills den slutligen stannade över den plats där barnet var. När de såg stjärnan fylldes de av stor glädje. De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans mor, och föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld och rökelse och myrra. I en dröm blev de sedan tillsagda att inte återvända till Herodes, och de tog en annan väg hem till sitt land."

tisdag 5 januari 2010

Du är speciell

På platser där människor möts finns ofta bord för en kaffepaus. På en arbetsplats jag besökte för en tid sedan stod en vacker skål med lappar i på kaffebordet. En lapp stack upp där det stod "Varsågod". Nyfiken som jag är tog jag en lapp, där stod "Du är speciell". De andra runt bordet tog också varsin lapp. "Utan dig vore inte världen den samma" stod det på en, "Du är beundransvärd" stod det på en annan, "Du är omtänksam" osv. Det var förvisso bara papperslappar med några ord på, men lapparna gjorde verkligen vår paus speciell. Vem som ställt dit skålen vet vi inte, men det är en strålande idé. Prova gärna själv!

God fortsättning
Annika Eriksdotter

söndag 3 januari 2010

Meditation

Nu har jul och nyårshelgen passerat. Förhoppningsvis har helgerna inneburit möjlighet till återhämtning och vila. Men för säkerhets skull så tipsar jag om en stickmediation, ja, du läste rätt. Det är Kari Hestnes som i sin bok Sticka i naturfärger skriver om just stickmeditation. Istället för en stickning skulle du kunna ha en målning, ett broderi eller kanske ett foto från något ställe som du tycker om framför dig.

"Om mönstret inte är för komplicerat kan denna meditation utföras när man stickar.
Börja med tre djupa andetag, magen skall bli stor.
Titta på stickningen och ta färgen på garnet som utgångspunkt.
Välj den färg som tilltalar dig mest om du stickar med flera färger.
Föreställ dig att du drar in färgen så att luften du andas in har samma färg som garnet. Dra den färgade luften ända ner i magen. Håll andan och släpp ut luften igen. För varje gång du andas kan du föreställa dig att andningen rensar ut det som du inte längre har användning för. Fortsätt så i minst fem minuter. Sitt sedan kvar lite och bara känn efter hur du har det."

God kväll
Annika Eriksdotter

fredag 1 januari 2010

Denna dag ett liv

Det nya året inleds med ord av Margareta Melin.

Denna dag ett liv

"En ny dag över jorden
nyvaknad och fräsch
ett oskrivet blad.

Denna dag ett liv
en skapelsedag
en kärlekens tid."

God fortsättning
Annika Eriksdotter