fredag 23 augusti 2013

Gravstenssäkring



Gravstenen har lyfts åt sidan och sockeln rätas upp.

Sockeln mäts och markeras där det ska borras för dubb.


Gravstenen lyfts upp.
Sedan borras det hål i gravstenens undersida där dubben ska gå in.
Gravstenen lyfts på plats.
I det här fallet hade gravstenen också en övre del som här läggs på plats.
Gravstenen är nu säkrad.
Foto: Jonatan Söderström
På kyrkogårdsförvaltningen pågår arbetet med att säkerställa att alla gravvårdar klarar de krav på säkerhet som är föreskrivet av Centrala gravvårdskommittén.
Vi är nu på Södra kyrkogården och gravstenssäkrar. Kvarter A-E kommer att vara klart under början av hösten och sedan fortsätter arbetet kvarter för kvarter.
Så här går arbetet till:
Först provtrycker vi gravstenen och den ska klara 35 kg tryck från två håll. Om den inte klarar provtryckningen så läggs gravstenen ned på brädor inom gravplatsen och gravrättsinnehavaren informeras om vilken åtgärd som behövs samt ett prisförslag. När vi fått svar tillbaka om hur man vill åtgärda sin gravvård så börjar vårt arbete att montera upp gravstenen efter fastställda anvisningar. En gravsten som monteras efter den metod vi använder har en garantitid på 25 år.
Vi arbetar ca tre dagar i veckan med att säkra gravstenar, därav kan det dröja innan stenen är återmonterad, men vi försöker att återställa så fort vi kan.
Har du frågor kring din gravsten eller vårt arbete med gravstenssäkring så hör gärna av dig till kyrkogårdsförvaltningen, tel. 054-51 24 10.

Milena Andersson
Kyrkoårdsföreståndare 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar