tisdag 30 juli 2013

Hammars gård, en kort historik

 Under sommarveckorna har frågor om Hammars gård dykt upp. Vad är det här för hus? Har det varit prästgård? osv. Så här kommer en kort historik.
Redan på 1100-talet vet vi att blivande Kung Sverre av Norge besökte sin halvsyster Cecilia som var gift med lagmannen Folkvidr och bodde på Hammar 1177 (Liljestenen inne i Hammarö kyrka är sannolikt gravhäll över Folkvidr). Vid den här tiden fanns också ett pilgrimshärbärge här för pilgrimer som var på väg mot Olof den Heliges relikskrin i Nidaros/Trondheim.
 Kung Sverre är närvarande än idag inte minst genom den keramikbyst av Sverre som är skulpterad av J Fröding 1923. Den målade utsmyckning ovanför den öppna spisen utfördes av Oscar Jonsson 1920 (samme man som dekorerade/målade taket i Sockenstugan efter skisser av Wenzel Björkhagen.
O. Jonsson och W. Björkhagen dekorerade/målade också taket i Skoghalls Folkets hus, båda taken är mycket sevärda!).
Mellan kyrkan och Hammars gård finns också en minnessten som restes 1977, 800 år efter att Sverre besökte ön.

I april 1347 kom Kung Magnus Eriksson (Sverige och Norges kung) ridande till Tingvalla och Hammarön, det skulle hållas ting och avkunnas domar. I ett bevarat utslag kan man läsa att kungen tilldömer Hammar fyra kloster laxfisket i Klarälven. På frågan om huset varit prästgård så är svaret nej, inte i den nuvarande gården (fr. 1828) men, enligt H Ramström så var gården åren 1547-1595 Stomhemman för prästen i Tingvalla samt kaplanerna och åren 1595-1647 (1647 då det i andra källor står att Överste Gordon fick gården 1645?) boställe för prebendepastorn.
År 1645 fick den skotske överste Gordon, vid Nerike-Wemlands regemente, Hammars gård  av Drottning Kristina som belöning för sina insatser i 30-åriga kriget.
Åren 1816-1824 arrenderade P G Andreios Lidback kronohemmanet Hammar. Lidback var släkt med Tegnér, Geijer och Selma Lagerlöf, och Lidback var förebilden till farbror Eberhard i Gösta Berlings saga.
Huset som vi ser idag är en f.d. mangårdsbyggnad (det enda kvarstående från den tidigare jordbruksegendomen) och uppfördes 1828. Huset är timrat med vitpanelade väggar och skiffertak. 1912-1938 renoverades mangårdsbyggnaden, nya uthus byggdes, en villa av tegel i tre våningar uppfördes (det huset var placerat i den nuvarande Minneslunden).
Mangårdsbyggnaden köptes av Hammarö församling 1969 och har sedan 1973 haft funktionen som församlingshem.
Det här är som du ser en kort beskrivning av gården och platsens historia, en mer utförlig tillbakablick kommer framöver.
Önskar dig en fin dag!
Annika Eriksdotter

Källor: Bevarande plan för Hammarö församlings kyrkogårdar av Carina Johannson, 2013
           Kulturbygd kring Hammarö kyrka av Roy Olsson
          Hammarö församlings historia av Hilmer Ramström, 1968

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar