måndag 13 februari 2012

Alla hjärtans dag

En hjärteask med tyll och blomma, tillverkad
under måndagens Skapande verkstad på Arken.

14 februari, alla hjärtans dag eller Valentindagen som den också kallas, firas ursprungligen till minne av Sant Valentin, biskop i Interamne (Terni i Italien).
Han levde i Rom under 200-talet och fick lida martyrdöden efter att ha trotsat kejsar Claudius bl.a. genom att besöka kristna som var fängslade, Valentin sägs också ha vigt kristna par trots att det var förbjudet. Legenden berättar att innan Valentin dödades smugglade han ut ett kort till fångvaktarens dotter som han var förälskad i.
Man kan säga att det var det första alla hjärtans dag kortet som skickades. Valentin sägs också ha plockat blommor till de par han vigde, idag är det många som ger blommor till varandra just den här dagen.
Traditionen att fira alla hjärtans dag är känd redan på 1300-talet framför allt i England och Frankrike. I Sverige började man fira ganska försiktigt på 1950-talet, först under 1990-talet tog firandet fart. Just den här dagen är det ju vanligt att vi ger varandra blommor och presenter, men en viktig tanke att ta med sig, kanske framför allt i skolor är att alla får inte t.ex. blommor och då blir budskapet det motsatta mot vad det är tänkt. Symbolen för alla hjärtans dag, hjärtat är ett tecken för sann kärlek och vänskap. Älska mig mest när jag förtjänar det minst för då behöver jag det mest.
Man behöver ju inte ge bort saker, ring det där samtalet, ta dig tid att stanna och prata en stund, det kan vara en "gåva" väl så värdefull.

Må så gott
Annika Eriksdotter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar